vineri, 27 mai 2011

Amorphis, Haugesund, Stavanger -> Karmøygeddon Metal Festivalen 2011

Pt ca azi se lanseaza oficial albumul "The Beginning Of Times", o sa povestesc despre concertul de acum 20 de zile :). Pt ca am primit critici :P

Byscenen (in traducere Scena Orasului), locul unde urma sa cante Amorphis, despre care eu banuiam ca este o scena in aer liber s-a dovedit a fi un club in care se intra prin terasa pe gardul careia era atarnat un ditamai bannerul cu numele festivalului si unde era plin de rockeri.
Cum ne-am plimbat si prin Haugesund, crezand ca respectiva terasa e un loc unde se strang rockerii, am descoperit ca in spate, pe cladire, scria cat casa Byscenen. In prima instanta am zis ca pe acolo se intra dar inca e inchis. Ne-am vazut de plimbare. In plimbare am trecut pe langa un hotel, pe terasa caruia printre altii, care nu se deosebeau de restul (finlandezii printre norvegieni) am vazut lafaita pe un scaun o fata cunoscuta: Santeri (domnul cu clapele de la Amorphis). Hotelul este foarte aproape de club. Cand am ajuns in spatele clubului si am descoperit ca terasa cu rockeri si banner e de fapt clubul, a aparut si Santeri, care tragea de usa din spate :)). Deci nu am fost singurii care am crezut ca pe acolo se intra :)).
Bestial clubul cu terasa afara; inauntru, in prima camera este barul cu mese, din bar dai intr-un hol mare care desparte intrarea de jos din club de cea de sus, unde sunt mesele. Jos e numai barul, scena si loc destul de mare pt publicul care doreste sa stea in picioare. Mi-a placut locul. Scena e inalta si aproape de public.

Sambata au cantat Fracture, Chrome Division, Lions Share, MOONSORROW, EINHERJER si AMORPHIS. Pe ultimele 3 le-am vazut eu. Pe Moonsorrow ii stiam audio. Mi-au placut si live. Pe Einherjer nu ii stiam si i-am descopert acum. Brusc, cand a inceput concertul lor, s-a strans lumea in fata. Nu am inteles de ce, in afara de faptul ca ei canta un viking black metal - altfel nu am cum sa ii zic - adica tot timpul cat i-am ascultat/vazut live, am avut impresia ca ii si vad cu castile cu coarne, pe celebrele corabii vikinge, indemnandu-si colegii de arme la lupta. Mi-au placut foarte mult.

In timpul concertului Moonsorrow, a trecut prin fata mea o fata cu parul saten, cu un tricou Amorphis - Eclipse pe ea si cu un Canon in mana. Mi s-a parut extrem de cunoscuta si m-am dus dupa ea. Nu ma inselasem: era Tina din Finlanda, cunoscuta pe forumul Amorphis ca Eurynome. M-am dus direct la ea si am vazut cum in prima secunda a avut o expresie pe fata care se traducea cam asa: "What the fuck are you doing here? You are from Romania, which is so fucking far from here" :)) dupa care a zis un "Hi!" neincrezator si a luat o gura de bere, probabil ca sa isi revina :)). Cat m-am bucurat ca am intalnit-o in sfarsit! Conversam pe forumul ala de ani de zile. Ea era cu un prieten norvegian, nu am retinut cum il cheama, care a zis la un moment dat: "So i'm the only norwegian guy in this group" :)). Foarte simpatic tipul :) Vedea Amorphis pt prima oara si probabil ca stia de cate ori a vazut Tina Amorphis dar a fost surprins cand i-am zis ca eu ii vad acum a 4a oara si de celelalte 3 ori i-am vazut in Romania. Am vorbit mult cu el. Ca orice norvegian, si el a fost curios sa afle despre ce fac strainii la el in tara si despre tarile din care vin ei. Cred ca am convins un norvegian sa viziteze Romania :). Tipul e din Bergen si auzise de Negura Bunget. M-a distrat cum a pronunat :)) si m-a intrebat cum se pronunta in romana si cum se traduce numele si de unde vine. Negura Bunget urmau sa cante in Bergen. El urma sa mearga la concertul Negura Bunget. O trupa black metal romaneasca e cunoscuta si apreciata in tara black metalului. Foarte tare. Am fost mandra :D.
Anyway, el mi-a zis despre Einherjer (foarte cunoscuta in Norvegia si in Scandinavia) ca trupa e din Haugesund. Deci erau la ei acasa :).

Si au urmat Amorphis. Ce pot sa zic? In primul rand am fost atenta la primire, la public si la reactiile trupei. Publicul a fost entuziast dar nu se compara cu al nostru. Mi-a placut ca playlistul a fost un pic diferit fata de ce am auzit/vazut de 3 ori. Au fost mai multe piese de pe Elegy pe care domnul Joutsen le canta intr-un fel :D + noua You I Need. M-am simtit bine la concert pt ca nu ma mai simt asa straina printre norvegieni pt ca am inceput sa ii cunosc si sa le inteleg si a lor imbarligata limba :)) dar am simtit ca nu sunt in Romania pt ca in afara de un norvegian si o finlandeza, nu cunosteam pe nimeni si mi-au lipsit prietenii - care fac misto de entuziasmul meu si de mutra mea de ":D" dupa fiecare concert Amorphis, imediat dupa ce concertul s-a terminat si 5 luni dup-aia.
Inca am senzatia de OA dupa concert. S-a auzit bine, ei au cantat bine ca de obicei, bis-ul a fost la fel: House of Sleep si Black Winter Day - care a sunat foarte asemanator cu originaul (Joutsen rules!!!!) si a fost cea mai buna incheiere, mai ales ca e preferata mea always and forever :D.

Foto: heavymetal.no
Parca au fost mai energici si Joutsen a facut mai mult show cu celebrul deja par pana la genunchi acum.
Dar a fost Amorphis in Norvegia, ce n-am visat vreodata, frumos, intim si rock. Si, desi am zis ca nu stau in fata pt ca scena e inalta. si vad bine de unde sunt etc., pana la urma tot in fata scenei am ajuns. Se vede foarte bine si din primul rand :)) Foarte bine :D

L.E.: Tina a facut poze si le-a pus pe site-ul ei:  http://www.eurynome.fi/amorphis_070511.html

miercuri, 18 mai 2011

Amorphis a 4-a oara in Romania

From November 2011 to January 2012, Amorphis will go on an extensive tour comprising 40 shows in 20 European countries.

08.11. Oldies Pub, Sibiu (RO)
09.11. Silver Church Club, Bucharest (RO)

duminică, 15 mai 2011

Amorphis, Haugesund, Stavanger -> STAVANGER

Weekendul trecut am fost la concertul Amorphis din Haugesund. Nu am facut nici o poza in Haugesund desi orasul este frumos, pt ca nu am avut timp. Haugesund este capitala vikinga a lumii si si-a pastrat farmecul de oras mic. Imprejurimile sunt spectaculoase.

Nu am facut poze nici la concert pt ca am vrut sa fiu atenta la tot ce se intampla pe scena si pt ca am fost sigura ca gasesc poze pe net. Nu am gasit inca :)). Oricum concertul a fost bestial si despre el o sa scriu separat.
Stavanger este capitala tinutului Rogaland din care face parte si Haugesund.
Ne-am oprit in Stavanger (08.05.) cand ne-am intors din Haugesund. Acolo am facut poze. Am mai facut poze pe drum, de la Stavanger la Kristiansand.

Stavanger

sâmbătă, 14 mai 2011

marți, 10 mai 2011

"You I Need" live in Norway

Karmøygeddon Festival, Haugesund, Norvegia, acum 3 zile.
M-am vazut in public :D

luni, 2 mai 2011

MY ENEMY

http://www.facebook.com/amorphis?v=app_178091127385

Inca o piesa noua de pe viitorul album.
Abia astept sambata pe 7 sa ii vad live in Haugesund si vineri pe 27 sa primesc albumul de mult comandat :D