luni, 20 iunie 2011

Stiftelsen Arkivet

in 1935 s-a numit numai ARKIVET, ceea ce inseamna Arhiva (articulat). In prezent cladirea se numeste tot Arkivet dar in ea este sediul Stiftelsen Arkivet, ceea e ce inseamna Fundatia Arhiva.
Asa cum scrie pe placuta de pe peretele unde se afla acum intrarea, cladirea a fost data in folosinta in anul 1935 pentru a functiona ca Arhiva a Statului. In data de 10 aprilie 1940, cladirea Arhivei a fost ocupata de soldatii germani. Din anul 1942 pana in anul 1945 ea a fost sediul Gestapo-ului din Kristiansand.

Gestapo-ul a preluat Arhiva de Stat, in ianuarie 1942 si a transformat-o intr-un sediu regional. Preluarea a fost condusa de Hauptstumführer si comisarul Kerner Rudolf, seful Politiei Secrete Germane din Kristiansand.
In timpul razboiului mai mult de 3500 de locuitori din regiune au fost inchisi in cladire pentru mai mult de patru zile. Multi dintre ei au devenit victime ale metodei de interogatoriu a Gestapo-ului - tortura si chinuri. Mai mult de 400 de persoane au fost torturate brutal in mod regulat in subsolul cladirii. 162 de persoane au fost executate sau au murit in lagarele de concentrare. Acesti oameni sunt astazi onorati pe un monument de piatra de la intrarea in cladire.

Violenta si cruzimea de la Arhiva de Stat din Kristiansand constituie unele dintre cele mai intunecate capitole, in materie de istorie a ocupatiei tarii,
din partea de sud a Norvegiei.
Reputatia Arhivei ca
"Cetatea de Tortura" si "Casa Groazei" a ajuns foarte departe de granitele Norvegiei. Prizonierii de la Grini, inchisoarea Gestapo-ului din Oslo, faceau referire la Arhiva ca fiind locul din tara cel mai cunoscut pentru violenta fizica si psihologica si tortura. Dintre sediile Gestapo-ului din Norvegia, Arhiva este singura care a fost conservata. Astazi aspectul sau este aproape autentic, asa cum arata in timpul anilor de razboi.

Din 2001, in cladire are sediul Stiftelsen Arkivet, fundatie care are activitati legate de istorie si mentinerea pacii. In fata cladirii, unde era intrarea principala, este statuia lui Arne Laudal, liderul "Fighting Group 3", cea mai mare organizatie militara din regiunea de sud a Norvegiei. Mai multe despre el puteti citi aici. La subsolul cladirii este muzeul, care are camerele de tortura intacte si amfiteatrul vopsit in foarte cunoscutul "gri fascist". In camerele de tortura acum sunt manechine, atat de realist "torturate" incat te trec fiorii. 

Stiftelsen Arkivet

duminică, 19 iunie 2011

duminică, 12 iunie 2011

"Kristiansand cu tine"

Asa mi-a zis cineva: "Am vazut Kristiansand. Acum vreau sa vad Kristiansand cu tine". Mi-a dat idee de titlu.
Adevarul e ca am facut multe poze in oras - centru si cartiere - si evident, fotograful nu apare niciodata in poze. Nici nu imi doream prea mult.
In ultima vreme nu am vazut centrul decat in timpul serviciului, ceea ce nu e prea sanatos si nici indicat :)). Asa ca azi, profitand de ziua frumoasa dar "vantoasa", am iesit la plimbare cu camera si de data asta, nu am fost numai eu fotograful :). Sincer, imi doream si eu poze in Kristiansand, dar mereu am zis ca am timp sa fac si am facut dar niciodata nu am avut timp sa pozez :)).
Pozele sunt facute in vechiul port, in zona Fiskebrygga, Nodeviga si Odderøya, dar si in centru.
Fiskebrygga inseamna Piata de Peste, ceea ce a si fost pe vremuri; acum zona este plina de restaurante care au in meniu preparate din/cu peste. Dar exista si pizzerii sau magazin de inghetata.
Azi am vazut o expozitie pe faleza cu fotografii ale zonei si, pt mine, a fost foarte interesant sa vad in poze cladirile din port intre anii 1880-1965. Aceleasi cladiri, in realitatea lui 2011 sunt cele mai cautate restaurante de la malul marii.
Cand este vreme frumoasa - cum a fost azi -, Fiskebrygga este plina de oameni care, in afara de terase, socializeaza in barci sau pe ponton, band suc sau mancand inghetata. Noi am ales inghetata si fundul pe ponton :).

Kristiansand

miercuri, 8 iunie 2011

Seri norvegiene cu luma plina

V-am spus ca sunt fascinata de luna de aici?
Da, sunt, pt ca e foarte mare si foarte luminoasa si pt ca are un altfel de efect vizual, mai ales primavara-vara cand cerul nu e negru si nu se face niciodata bezna, asa cum se vede mai jos. Era trecut de ora 21.

marți, 7 iunie 2011

The Beginning Of Times live

28.05. Metalfest, Pratteln (CH)

My Enemy



Battle For Light 



Three Words

joi, 2 iunie 2011

Cine munceste la birou





Sunt facute cu telefonul asa ca nu au o calitate deosebita. Ce este deosebit este simtul umorului. Respectivul "bibelou" era pus la loc de cinste, in zona monitor-mouse, pe biroul unei tanti :)).
Ca sa iasa pozele mai artistice, l-am mutat pe pervaz. Dupa sedinta foto, l-am pus la loc :D