miercuri, 1 decembrie 2010

Cetatea Rupea

Foto: Bogdan Goim
De pe Dealul Cohalmului, pe drumul care leaga Brasovul de Sighisoara, cetatea saseasca din Rupea vegheaza asupra zonei, intr-o tinuta sobra, aproape austera. Este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei, primele semne de asezari omenesti datand din paleotic si neoliticul timpuriu.
In vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicata dava cunoscuta sub numele de Rumidava sau Ramidava (dupa diversele izvoare istorice); cucerita de romani, cetatea Rumidava devine castrul roman Rupes ("stanca" sau "piatra"). Legenda spune ca Decebal s-ar fi sinucis la Rupea.
In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps" (mult mai tarziu ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra").

Aceasta a fost scurta istorie. Noutatea este ca va fi reabilitata si redata circuitului turistic national si international in 2012. (evz)

2 comentarii:

Andrei spunea...

Rupea :D
Acum cativa ani am vizitat-o, am intrat in interior tarandu-ne printr-o gaura din zid ca poarta era inchisa.

Raluca Teodorescu spunea...

Ce fac unii pt o cetate :)). As fi facut la fel :D