Asa cum scrie pe placuta de pe peretele unde se afla acum intrarea, cladirea a fost data in folosinta in anul 1935 pentru a functiona ca Arhiva a Statului. In data de 10 aprilie 1940, cladirea Arhivei a fost ocupata de soldatii germani. Din anul 1942 pana in anul 1945 ea a fost sediul Gestapo-ului din Kristiansand.
Gestapo-ul a preluat Arhiva de Stat, in ianuarie 1942 si a transformat-o intr-un sediu regional. Preluarea a fost condusa de Hauptstumführer si comisarul Kerner Rudolf, seful Politiei Secrete Germane din Kristiansand.
In timpul razboiului mai mult de 3500 de locuitori din regiune au fost inchisi in cladire pentru mai mult de patru zile. Multi dintre ei au devenit victime ale metodei de interogatoriu a Gestapo-ului - tortura si chinuri. Mai mult de 400 de persoane au fost torturate brutal in mod regulat in subsolul cladirii. 162 de persoane au fost executate sau au murit in lagarele de concentrare. Acesti oameni sunt astazi onorati pe un monument de piatra de la intrarea in cladire.
Violenta si cruzimea de la Arhiva de Stat din Kristiansand constituie unele dintre cele mai intunecate capitole, in materie de istorie a ocupatiei tarii, din partea de sud a Norvegiei.
Reputatia Arhivei ca "Cetatea de Tortura" si "Casa Groazei" a ajuns foarte departe de granitele Norvegiei. Prizonierii de la Grini, inchisoarea Gestapo-ului din Oslo, faceau referire la Arhiva ca fiind locul din tara cel mai cunoscut pentru violenta fizica si psihologica si tortura. Dintre sediile Gestapo-ului din Norvegia, Arhiva este singura care a fost conservata. Astazi aspectul sau este aproape autentic, asa cum arata in timpul anilor de razboi.
Din 2001, in cladire are sediul Stiftelsen Arkivet, fundatie care are activitati legate de istorie si mentinerea pacii. In fata cladirii, unde era intrarea principala, este statuia lui Arne Laudal, liderul "Fighting Group 3", cea mai mare organizatie militara din regiunea de sud a Norvegiei. Mai multe despre el puteti citi aici. La subsolul cladirii este muzeul, care are camerele de tortura intacte si amfiteatrul vopsit in foarte cunoscutul "gri fascist". In camerele de tortura acum sunt manechine, atat de realist "torturate" incat te trec fiorii.
Stiftelsen Arkivet |