duminică, 31 august 2008

KALEVALA

''The motherland of this poems is siruated at the both Russian's and Finland parts of Karelia."
Elias Lonnrot



Kalevala este epopeea naţională finlandeza, cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice finlandeze. A fost alcătuită de medicul, folcloristul şi filologul finlandez Elias Lonnrot. Străbătând Karelia, acesta a cules poemele transmise pe cale orală timp de mai multe secole, realizând apoi, în baza propriei sale viziuni poetice, Kalevala. Publicată pentru prima oară în 1835, Kalevala a devenit repede un simbol al naţionalismului finlandez. Finlanda făcea la acea dată parte din Imperiul Rus, după ce făcuse înainte parte din Suedia (şi controlul asupra acestei ţări a fost schimbat între aceste state). Kalevala a fost prin urmare un factor important de afirmare a identităţii finlandeze timpurii.

Epopeea este structurată în 50 de cânturi. Kalevala era un uriaş legendar, care avea doisprezece fii. Bărbaţii din ţara sa pleacă spre ţinutul de la miazănoapte spre a o peţi pe frumoasa fecioară Pohiola, sortită a fi soţia aceluia care va reuşi să construiasca o moară fermecată, dătătoare de belşug. Bărbaţii finlandezi se vor lupta cu laponii, duşmanii lor din nord, precum şi cu vrăjitoarea Louhi, mama feciorei Pohiola, pentru focul furat şi pentru Soarele şi Luna răpite şi ascunse. Laponii vor fi infrânţi. Faptele de vitejie ale unor eroi ca Väinämöinen, Ilmarinen si Lemminkäinen, lupta lor cu vrăjitoarea Louhi, Stăpâna Nordului, s-au păstrat sub formă de poveste.

În Finlanda, ziua de apariţie a Kalevalei, 28 februarie, este sărbătoare naţională, zi a culturii finlandeze şi se arborează drapelul pe toate clădirile publice.

Now I end my measured singing, Bid my weary tongue keep silence, Leave my songs to other singers......To the singers better gifted, For the good of future ages, For the coming generations, For the rising folk of Suomi.

(from the epilogue of the epic poem "Kalevala", translation by John Martin Crawford, 1888)

Niciun comentariu: