marți, 3 februarie 2009

Vis sau Realitate? Realitate sau Vis? Realitatea Visului sau Visul Realitatii?

Ce este visul? Ai visat... - oare ce inseamna? Oare despre ce este vorba, oare ce se intampla? Spune visul ceva despre noi? Este o simpla zvacnire a unei minti adormite? Unele detalii ciudate, altele perfect logice, altele spunand despre tot felul de rautati pe care unul sau altul le-ar comite. O diversitate imensa este acest vis. Oare de ce?

Dintotdeauna visul a avut interpretari. Au fost tot felul de variante de interpretare pe care istoria, traditia le-au manifestat constant. Dintotdeauna oamenii au simtit ca visul are un sens. De cele mai multe ori se considera ca visul spune ceva despre viitor. Visul prezice ceea ce urmeaza - par a spune cei mai multi interpreti. Interpretarea stiintifica a visului nu a putut exista cu adevarat pana la finalul secolului XIX. Motivul? Atunci Freud a introdus, intr-un mod autentic, un continut psihologic care, desi nu era chiar nou, a revolutionat si a instituit o noua stiinta - psihanaliza.

Doar in corelatie cu existenta inconstientului, visul a putut fi inteles intr-un mod autentic. Freud apeleaza la o impartire - visul are un continut manifest (ceea ce apare, efectiv, in vis) si un continut latent (ceea ce exista, in fapt, in mine si apare in acest moment in vis, exprimat simbolic).

Visul apare in noi, in miez de noapte, deoarece este o expresie a afectivitatii noastre. In fapt, este o expresie a inconstientului nostru. Sa vedem lucrurile cam asa: in mod normal, ratiunea ne umple timpul si mintea cu tot felul de lucruri. Alege intre ceea ce simti, intre ceea ce esti, decide ceea ce ai de facut. Unele impulsuri, unele emotii par a scapa de sub control. Oare cum ar fi noaptea cand ratiunea este suspendata, cand nimic nu mai pare a ne cenzura? Atunci trairile noastre se pot exprima liber. Relativ liber.

Visul, ca urmare, este un produs al nostru. Este firesc ca el sa spuna multe lucruri despre noi. Este o manifestare a inconstientului, insa nu este o manifestare pura a inconstientului, ci una care este filtrata la randul ei. Este ca un rebus in care intr-un continut manifest se exprima ceva latent, un altceva. Visul apare si ca manifestare a afectivitatii. Atunci cand nu tinem minte visele, semnificatia cea mai frecventa a acestui fapt se rezuma la modul in care ne interzicem afectivitatea sa se manifeste. O restrictie ceva mai puternica decat de obicei. O cenzura pe care o resimtim si in viata.

Este cunoscut faptul ca atunci cand suntem intr-un proces intern de lunga durata, in care coboram "in noi" pentru a lucra cu noi, cu ceea ce simtim, visele devin repere importante. Atunci cand intram intr-un proces psihoterapeutic, visele ne urmeaza si ne conduc. Exista metode de psihoterapie axate in mod dominant pe analiza viselor. De asemenea, nu toate visele au acelasi impact. Unele par a fi simple impliniri ale unor dorinte.

In fapt, se spune despre vise ca sunt realizarea unor dorinte intr-un plan simbolic, ca o compensatie la unele nerealizari sau ca si cum o tendinta sau nevoie este resimtita ca fiind incapabila sa se exprime intr-un plan real si atunci este compensata ca atare. Alte vise au un impact puternic. Ele par a spune mult mai mult despre noi. Sunt vise puternic implementate, care au tot felul de sensuri mai greu de inteles. Ele pot fi expresia unor arhetipuri sau simboluri care, indiferent daca le consideram ale noastre sau universale, exprima o latura importanta a noastra.

Ceea ce este cert este ca decurgerea unor vise nu este un element pe care sa-l intelegem doar rational, ci avem nevoie de mai mult - despre o alta intelege a sinelui. Pentru a intelege un vis este necesar, cred, sa lasam mai multa libertate afectivitatii noastre si, chiar daca ceea ce rezulta pare a fi absurd, sa mergem mai departe. Sa plecam de la premisa ca ceea ce exprima visul este un element care poate contine informatii surprinzatoare despre noi. Interpretarea visului este in esenta un joc.

Aseara am avut un vis, vis care se repeta, mereu e altfel si, in esenta, totusi e la fel. Va fi Visul Real? Va fi Realitatea Vis? Va exista Visul in Realitate sau va exista numai Realitatea din Vis?

Niciun comentariu: