Sarbatoare pagana initial, dedicata solstitiului de vara, sarbatoarea din mijlocul verii coincide si cu ziua “Nasterii Sfantului Ion Botezatorul” din calendarul ortodox si catolic.
In Norvegia, Midtsommer se desfasoara intre 21 si 24 iunie, cu un punct culminant in 23 iunie. Ziua este numita si “Jonsok” (Sf. Ioan) si prilejuieste pelerinaje la biserici, printre care, cel de la biserica din lemn de la Roldal, in nordul tarii, al carei crucifix se spune ca are puteri magice. In prezent, evenimentul este considerat mai curand laic sau pagan. In cele mai multe localitati se aprind focuri in aer liber, se aranjeaza parodii de casatorii, atat intre adulti cat si intre copii, menite sa simbolizeze renasterea naturii si a vietii.
In Suedia festivalul este numit Midsommar. Casele sunt decorate in interior si in exterior cu coroane si jerbe de flori. Suedezii danseaza in jurul unui stalp/pom decorat cu flori in timp ce asculta cantece populare traditionale cunoscute de toti. Ca si in celelalte tari nordice, magia de vara include focurile.
In Finlanda incepe weekendul cel mai lung al anului - ca si in suedia, e o sarbatoare nationala. Juhannus, cum este numit acest wekend in Finlanda, marcheaza, alaturi de sarbatoarea de Craciun, cel mai important moment al anului. Este prilejul de a arde tot ce nu mai e de folos sau prea stricat pentru a fi reparat, de la stinghii vechi pina la barci de lemn. Focurile sunt vizibile de departe, uneori ele sunt mai multe in jurul lacurilor. Soarele se coboara numai putin spre apus.
Printre danezi, nu este vorba doar de Midsommer, ci si de Sankt Hans aften (Ajunul Sf. Ioan), care se celebreaza in ajunul zilei de 23 iunie. In acea zi, danezii canta cantecul traditional "Vi elsker vort land" ("Noi ne iubim tara"), si ard pe rug vrajitoare din paie la focurile de tabara in memoria vrajitoarelor arse in Danemarca de catre Biserica in secolele 16 si 17.
Traditiile scandinave de vara provin din timpuri pagane, aratand infrangerea intunericului de catre puterea zeului soare.
Ca in fiecare traditie scandinava majora, se sarbatoreste impreuna (familii, prieteni), cu alimente de vacanta. Mancarea traditionala de vara in Scandinavia: cartofi cu peste afumat sau hering, fructe proaspete + rachiu si bere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu