Finlandezii nu întâmpină Crăciunul fără să facă curătenie generală, să pună ordine în casă si să o decoreze cât mai frumos. Gospodinele gătesc zile în sir mâncăruri si prăjituri speciale, iar bărbaţii merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos.
Brazii sunt împodobiţi în dimineaţa de Ajun. Pe lângă decoraţiunile obişnuite, se mai agaţă în brad şi fructe, dulciuri, steaguri naţionale din hârtie, lumânări. În dimineaţa de Ajun se pun în curte un snop de grâne şi diferite seminţe, pentru a fi mâncate de păsări. E semn de recolte bogate şi unii ţărani finlandezi nici nu se aşează la masa de Crăciun până când nu sunt siguri că păsările au mâncat.
După-amiază, finlandezii merg la saună. Se îmbracă apoi cu cele mai bune haine şi sunt gata de cina festivă. Codul fiert, bine condimentat, cu sos şi garnitură de cartofi natur reprezintă felul principal. Meniul mai cuprinde friptură de porc, de pui, piure, legume fierte, prăjituri şi fructe.
Cadourile pentru copii se lasă sub bradul de Crăciun, pentru ca aceştia să le găsească a doua zi dimineaţă, când se trezesc. În unele sate din nordul Finlandei a supravieţuit obiceiul ca unul dintre bărbaţi să joace rolul lui Moş Crăciun. Săteanul îmbracă costumul roşu tradiţional, se urcă în sania trasă de reni şi cutreieră satul, lăsând cadouri tuturor copiilor. El este însoţit de şase adolescenţi, care joacă rolul spiriduşilor lui Moş Crăciun şi sunt costumaţi corespunzător.
În biserici, slujba din ziua de Crăciun începe la şase dimineaţa şi este dedicată reuniunilor de familie şi vizitelor între prieteni. Oamenii asistă de multe ori la spectacolele unor coruri de amatori, care cântă colinde în stradă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu