luni, 2 august 2010

The Tall Ship Racers

29 iulie - 1 august 2010, Kristiansand.
Evenimentul are site si puteti afla mai multe acolo.

Din punctul meu de vedere a fost frumos, incitant si mai ales nou. Am vazut corabiile cu panze numai de la distanta pana joi cand am avut placerea si bucuria de a ma urca pe una si de a o vizita si explora. Corabia se numeste "Shabab Oman" si este Royal navy of Oman Vessel. Foarte prietenosi arabii. Am vazut tot pe corabia lor, mai putin cabinele marinarilor. M-au lasat sa invart timona :D. A fost o experienta de neuitat. Nu am facut poze joi. Vineri au fost cei mai multi vizitatori. Nu aveai un loc in oras unde sa parchezi. Vineri a fost o zi perfecta. Soare si cald. Am asteptat cu nerabdare weekendul ca sa vizitez si eu indelung si fara stresuri. Vineri am ratat parada marinarilor si mi-a parut foarte rau.

Si a venit sambata, evident cu ploaie si ceata, o ploaie rece care te batea din toate partile si o ceata foarte foarte joasa. Dar, nimic nu m-a impiedicat :)) A fost prima zi de vizitat. Am stat toata ziua in oras, am facut multe poze. O experienta foarte "adrenaloasa" a fost in portul de la insula Odderøya, unde corabiile erau legate de docuri mobile; pt ca in afara de ploaie, era si vant, marea era deci nervoasa si corabiile se miscau leganate de vant si mare iar pe acele docuri trebuia sa te chinui sa iti ti echilibrul si sa nu calci pe langa pt a nu ajunge, in cel mai fericit caz, in mare. Foarte foarte tare.
Sambata am vizitat numai o corabie, corabia Universitatii de Marina din Polonia - "Gdynia". Imensa. Frumoasa. Spre deosebire de joi la arabi, sambata la polonezi nu am vizitat decat primul nivel. Probabil pt ca era ultima zi si ora destul de inaintata (de la ora 5 - unii - si de la ora 6 - altii - nu mai permiteau accesul publicului pe puntea corabiilor). Tot sambata, s-a inaugurat o expozitie de sculptura in nisip.
Doamna ploaie nu a ezitat sa ma ude :)); nu cred ca am ratat vreo balta in nici unul dintre porturi pt ca nu ma uitam jos, ma uitam sus :)) dar as repeta oricand si in orice conditii meteo experienta din weekendul asta. Ploaia a avut si un aspect pozitiv: nu a fost asa multa lume prezenta, dar a fost totusi lume pt ca norvegienii nu se streseaza de ploaie, vant si frig, dar turistii din Kristiansand da :))

Ieri s-a incheiat evenimentul si bineinteles ca ieri a fost soare si frumos :)) Le-am vazut cum pleaca, aliniate, asa cum zice si titlul evenimentului: The Tall Ship RACERS. Au plecat spre Hartlepool, Anglia, ultimul oras al cursei, trecand pe langa insula Odderøya, asa ca toata lumea a navalit ieri pe insula sa vada corabiile cum pleaca. Unul din "navalitorii" insulei Odderøya am fost si eu :D Mi-am pus ceasul sa sune, mi-am baut cafeaua in graba, am plecat spre centru, am ajuns pe insula, am urcat in viteza insula si am coborat la far, m-am asezat (nu foarte confortabil) pe o stanca si am asteptat. La ora 12 au aparut, cu panzele lasate unele, fara panze lasate altele, escortate pe apa de vapoarele Scolii de Marina din Kristiansand (Sørlandets Maritime VGS) si supravegheate in aer de un elicopter.
Si asa s-a terminat.

The Tall Ship Racers

Niciun comentariu: