marți, 18 august 2009

Little Ashes

Cand vezi primul cadru cu Salvador Dali, coborand dintr-o masina de epoca, imbracat intr-o camasa cu volanase, are loc momentul de “blink blink” intre Edward Cullen si Dali, care te poate face sa pierzi firul actiunii de pe ecran. Cauza este Robert Pattinson, devenit sinonim aproape peste noapte cu vampirul din “Twilight”.

“Little Ashes” nu e o biografie a lui Salvador Dali, dupa cum nu e una a lui Luis Buñuel sau a lui Federico Garcia Lorca. In schimb, este o radiografie romantioasa a triunghiului format de cei trei inainte ca ei sa devina varfuri propriu-zise in pictura, cinematografie si literatura. In vremea cand studiau cu totii arta, fiecare cate o felie din ea, sub acelasi acoperis al unei scoli din Madrid, tinerii Salvador, Luis si Federico se lasau purtati de propriul geniu, bautura, porniri erotice si clocotiri revolutionare, mereu mai departe de norma. Divergentele dintre sferele lor anarhisto-intelectuale si contextul politic exterior dintr-o Spanie catolica din ce in ce mai cotropita de doctrina fascista a lui Francisco Franco va forma conflictul principal al filmului. Aceasta batalie impersonala intre Artistul care-si cere libertatea si Politicul care i-o ingradeste e transpusa la scara mica dar spectaculos de emotionanta. Implozia triunghiului, ca urmare a apropierii dintre Dali si Lorca, apropiere damnata de Buñuel, aduce in relief veninul “moralitatii” incuiate, dictate de traditie, religie si regim.

Salvador si Federico se metamorfozeaza intr-un cuplu in ambiante, plutesc pe valul “No limit”, proclamat in repetate randuri ca manifest al artei lor, iar atractia izvoraste intre ei cu izul imbatator al fructului interzis. Dali, mereu gata sa loveasca ordinea rigida cu salve de comportament exagerat, la momentul adevarului bate in retragere, fuge la Paris si se casatoreste cu Gala, in timp ce Lorca plateste cu viata pentru convingerile sale, dand dovada curajului de a se compromite in ochii lumii, in locul compromisului fata de sine.

De-a lungul filmului exista recitari (in spaniola cu voice-over in engleza) din poezia lui Lorca, picturi si schite ale lui Dali, scene din “Cainele Andaluz” al lui Buñuel.

Robert Pattinson m-a impresionat. De la postura efeminata si accentul catalan pana la maimutareala (exemplificarea perfecta a nebuniei) lui Dali.

2 comentarii:

RocKnight spunea...

nu am vazut filmul dar pare interesant

Raluca Teodorescu spunea...

Este interesant. Am fost curioasa de cand am vazut trailerul. Dali nu este unul din artistii mei preferati, la fel Robert Pattison unul din actorii preferati. Dar el in rolul lui Dali face filmul interesant.