sâmbătă, 25 aprilie 2009

Mda

Tot mai des aud la prieteni, cunoscuti, fosti prieteni, amici, in contexte diferite, rostit MDA. Chestia asta m-a facut sa ma gandesc la complexitatea acestui MDA, din care au rezultat MDEA si mai scurtul DEA.

Intr-o confruntare unu la unu, cred ca nici un da nu poate face fata vreunui mda. As indrazni sa spun ca nici chiar zece da-uri nu pot dobori un singur mda. De ce cred asta? Pentru ca incarcatura de adevar dintr-un mda va fi intotdeauna mai mare decat cea dintr-un da. Pe scurt: mda este mai adevarat decat da. Este mai viu si mai demn de crezare.

Da-ul este spus cu toata gura si pe un ton relativ ridicat pentru a incerca sa fie mai convingator. El pretinde ca acopera 100% o anumita realitate; nu mai lasa loc si pentru altceva. Aceasta vanitate il face sa fie mai putin credibil. In schimb, mda-ul nu poate fi rostit decat cu jumatate de gura tocmai pentru ca este o jumatate de incuviintare. Da-ul este mai mult decat mda, dar, daca acesta din urma este plin de adevar, ceea ce se adauga lui pentru a forma un da nu poate fi decat minciuna. Avem de-a face cu un paradox: o jumatate din ceva are mai mare greutate decat intregul.

Da-ul are ceva colturos in sine, iar daca nu esti atent te poti chiar taia în el. De cealalta parte, mda-ul pare curba unei functii matematice. Tinde spre infinit, dar nu-l atinge niciodata; este o incuviintare, dar niciodata una absoluta. Din relativitatea sa isi trage el puterea.

Mda-ul e o vorba spusa mai mult in sila. Este recunoasterea din final a incapatanatului. Acesta, obosit sa sustina o cauza pe care o stia pierduta din start, dar in care perseverase doar pentru a-i sacai pe cei din jur, accepta intr-un tarziu: "Mda, asa e cum spui tu" sau "Mda, nu stiu ce sa zic".

Da-ul este monocrom pentru ca face parte dintr-o logica binara. Daca nu e da, e nu, 0 sau 1, alb sau negru. Mda-ul este mult mai bogat. Contine mai multe intelesuri in ceea ce nu spune decat in ceea ce spune. El este ultimul cuvant al filozofului.

Pentru toate astea si pentru altele mai multe pe care nu le-am spus, de multe ori am crezut un mda si de multe ori nu am crezut un da. De multe ori un mda s-a dovedit a fi un da si un da s-a dovedit a fi un nu. Mda...

Un comentariu:

racristi spunea...

hm... o interpretare absolut bestiala.... ma gindesc ca daca 'da' este colturos, iar 'mda' ii amortizeaza 'taisul', pastrind in acelasi timp valoarea, nu se poate spune acelasi lucru si despre un 'mnu'.... ar fi chiar interesant de cercetat...

Mnu-i asa ? :D