sâmbătă, 29 mai 2010

Christiansholm Festning

Cetatea Christiansholm a facut parte din planul lui Christian al IV-lea de aparare a Kristiansandului (fost Christiansand), atunci cand orasul a fost fondat in 1641. Fortificatiile de la  Fredriksholm au fost construite in afara fiordului si finalizate în 1658, dar acestea nu au asigurat protectia corespunzatoare a orasului nou aparut. Partea de est a fost neprotejata. Constructia a inceput în 1666 si a fost finalizata in 1672. Timp de peste 200 de ani, localizarea si fortificatiile extinse au facut ca orasul Kristiansand sa fie un punct strategic si un oras important atat in timp de razboi cat si in timp de pace.

Arhitectul castelului a fost intendentul general Willhelm Coucheron. Cetatea a fost construita pe o insula, la aproximativ 100 de metri de mal. Azi cetatea este legata de oras. 

Locuitorii orasului au protestat impotriva cetatii, deoarece ei au fost cei care au contribuit la construirea ei platind taxe suplimentare si taxa de munca. Populatia a fost in numar de numai 1544 la momentul respectiv.

In 1686 Christian al V-lea a decis sa se mute toata armata din Isegran la Fredrikstad in Kristiansand. Curtea a fost stabilita in portul de vest. Niciuna dintre cele doua fortificatii existente, Fredriksholm si Christiansholm, nu puteau proteja acest domeniu. Prin urmare, s-au prezentat propuneri pentru fortificatii suplimentare in jurul Kristiansandului, de aceasta data in bateriile de apel Holmen, Dybing si Odderøya. Propunerea a fost adoptată in 1686 si lucrarile au inceput in anul urmator.

In timpul Marelui Razboi de Nord (1709-1720) au fost alocati bani pentru repararea bateriilor din Christiansholm si alte fortificatii din Kristiansand. Armamentul din cetate a variat in timp. In 1667 au existat 25 tunuri, iar in 1695 numarul lor a crescut la 62. 

Tunurile castelului au tras in inamic o singura data. Acesta a fost in 1807 in timpul Războaielor Napoleoniene. Englezii au revendicat flota danezo-norvegiana si au bombardat Copenhaga in zilele de 2-5 septembrie 1807. Unele nave erau inca sub comanda danezo-norvegiana, inclusiv principala nava de razboi "Prince Christian Frederik" care era dotata cu 70 de tunuri si se afla in Kristiansand. Capitanul Stop Ford a navigat spre oras cu nava de linie "Spencer" si alte trei nave de razboi si a anuntat printr-o scrisoare ca doreste sa preia controlul asupra navelor inamice amenintand sa deschida focul impotriva orasului in cazul in care nu se supun. Nicolai Emanuel de Thygeson a raspuns ca in sitiatia aceasta, cetatea deschide focul.

In data de 13 iunie 1872, problema reamenajarii fortificatiilor pe teritoriul Norvegiei a fost stabilita prin decretul regelui. Zona Kristiansandului a fost inchisa, doar Christiansholm si insula de langa au fost lasate, dar nici una dintre ele nu a mai avut semnificatie militara.

Christiansholm este o fortareata bine conservata. Intre zidurile ei se afla un turn rotund cu diametrul de 35 metri. Peretii lui au 5 metri grosime. In fata turnului se afla o platforma cu tunuri. Interiorul turnului era impartit pe 4 nivele: locul unde se tinea praful de pusca,  camera ofiterilor, camera de urgenta si podul.
Astazi, Christiansholm este o atractie turistica si loc de intalnire pentru o serie de evenimente culturale si festivitati. 


Christiansholm Festning

Niciun comentariu: